• polski
  • PLN
    • EUR
    • USD
Blog Reflect.

Nowości w świecie znakowania odzieży.

Odzież gastronomiczna – jak powinien być ubrany kelner?

14 grudnia 2023

Kelner to nie tylko osoba odpowiedzialna za obsługę klientów, ale także wizytówka restauracji. Wygląd i ubiór ma istotne znaczenie i wpływa na wrażenie gości i wizerunek miejsca. Warto zwrócić uwagę jak powinien być ubrany kelner i wybrać dla niego odpowiedni zestaw, który będzie godnie reprezentował Twoją restaurację. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi poradami.

Jak powinien być ubrany kelner?

Ubiór kelnera jest kluczowym elementem profesjonalizmu restauracji. Nie jest to wyłącznie kwestia estetyki, ale również funkcjonalności. Stroje powinny być odpowiednio dopasowane do osoby, muszą być wygodne i spełniać normy branżowe. Powiemy sobie jakie najczęściej elementy ubioru kelnera są wykorzystywane i jakie warto wybrać:

  1. Koszula i marynarka

Koszula powinna być zawsze czysta i dobrze wyprasowana. Marynarka to element, który dodaje elegancji. Ważne, aby była w odpowiednim fasonie i została dobrze skrojona.

Odzież gastronomiczna dostępna w naszej hurtowni odzieży OpenWear oferuje kilka ponadczasowych modeli, które możemy wam polecić:

  • Koszula Premier Workwear PR244 w dopasowanym kroju i czterech wersjach kolorystycznych.
  • Koszula Russell Collection Z922 z bawełny czesanej, dostępna w pięciu kolorach.
  • Koszula Russell Collection Z924 w nowoczesnym fasonie i aż sześciu wersjach kolorystycznych.
  • Marynarka Brook Taverner AVALINO BR603 – jednorzędowa, taliowania w wielu rozmiarach i czterech uniwersalnych kolorach.
  • Marynarka Brook Taverner CASSINO BR602 jednorzędowa, dopasowana z dwoma guzikami w czterech wersjach kolorystycznych.
  • Marynarka Brook Taverner BR651 – jednorzędowa, taliowania w dwóch kolorach.
  1. Spodnie i spódnica

Spodnie muszą zostać odpowiednio dopasowane oraz wygodne, umożliwiające swobodne poruszanie się. Spódnice dla kelnerek powinny być na tyle długie, aby zapewnić odpowiednią kulturę wizualną.

Nasze propozycje najciekawszych modeli:

  • Spodnie eleganckie Brook Taverner MARS BR751 – taliowanie, bez zaszewek w dwóch kolorach.
  • Spodnie eleganckie damskie Brook Taverner VENUS BR750 – prosty krój nogawek, kieszenie, dwie wersje kolorystyczne.
  • Spodnie eleganckie Brook Taverner CASSINO BR702 – kieszenie, brak zaszewek, dwa kolory.
  • Spódnica Brook Taverner PLUTO BR680 – prosta z rozcięciem i podszewką. Dwie opcje kolorystyczne.
  • Spódnica Brook Taverner 2224 BR631 – prosta z rozcięciem. Cztery wersje kolorystyczne.
  1. Obuwie 

Buty kelnerskie powinny być nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim wygodne. Kelner spędza wiele godzin na nogach, dlatego odpowiednie wsparcie dla stóp jest kluczowe.

  1. Dodatki

Elementy stroju kelnera, które są również bardzo ważne to dodatki takie jak krawaty, muszki, czy też serwetki w kieszeni marynarki. Dodają one elegancji i sprawiają, że całość prezentuje się schludnie.

Nasze propozycje:

  • Krawat SOL´S 02932, L02932 – klasyczny w ośmiu kolorach. 
  • Muszka TYTO TT904 TT904 – gładka z połyskiem, dostępna w jednym kolorze.
  • Krawat TYTO TT902 TT902 – szyty ręcznie, dostępny w aż 24 kolorach.

Dlaczego ubiór kelnera jest tak ważny?

Dlaczego ubiór kelnera jest tak ważny?

To jak powinien być ubrany kelner jest bardzo istotne dla restauracji. Wyjaśnienie przygotowaliśmy w trzech najważniejszych punktach:

  1. Pierwsze wrażenie

 Wygląd kelnera jest często pierwszym wrażeniem, jakie ma klient po wejściu do restauracji. Estetyczny i profesjonalny ubiór wpływa pozytywnie na odbiór lokalu.

  1. Wzmacnianie wizerunku

Ubiór kelnera jest integralną częścią wizerunku restauracji. Dobrej jakości stroje dodają prestiżu i świadczą o dbałości o szczegóły. Dodatkowo oznakowana odzież pomaga w budowaniu świadomości marki.

  1. Komfort pracy

Dobrze dobrane ubranie to nie tylko kwestia estetyki, ale także komfortu pracy. Kelnerzy, nosząc wygodne stroje, są bardziej skoncentrowani na obsłudze klienta.

Znakowanie odzieży gastronomicznej

Znakowanie odzieży gastronomicznej

Firma Reflect poza hurtownią odzieży, oferuje również znakowanie. W zależności od modelu, wzoru grafiki czy logo dobierzemy odpowiednią metodę znakowania. Najczęściej wybierana jest folia flex lub lateks, która idealnie nadaje się do nadruków na odzież gastronomiczną i nie tylko. Nadruk folią lateks pozwala znakowanie w wielu kolorach, zarówno na koszuli jak i marynarce, ale także na wszystkich dostępnych w ofercie produktach. Jest to bardzo trwała metoda, odporna na różne warunki. Przy odpowiednim praniu, posłuży on na długo. Inne dobre metody znakowania odzieży gastronomicznej to np. termotransfer czy haft komputerowy. Haft będzie wyglądał bardzo profesjonalnie, a można stworzyć z nim naprawdę ciekawe wzory. Znakujemy od jednej sztuki, dlatego możesz złożyć zamówienie zarówno indywidualne, jak i hurtowe np. dla swojej restauracji, czy na organizowany event. 

Znakowanie odzieży to doskonale rozwiązanie, które pomoże budować spójny wizerunek restauracji. Personel w takiej samej odzieży służbowej będzie prezentował się bardzo profesjonalnie.

Podsumowując całość – kelner powinien być ubrany estetycznie, profesjonalnie i zgodnie z normami branżowymi. Ubiór kelnera to nie tylko kwestia eleganckiego wyglądu, ale przede wszystkim funkcjonalności i komfortu. Warto inwestować w wysokiej jakości odzież gastronomiczną, by podkreślić prestiż lokalu i zapewnić zarówno pracownikom, jak i gościom, satysfakcję z każdej wizyty. Jeżeli potrzebujesz wsparcia w projektowaniu odzieży, skonsultuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta – pomożemy w doborze odzieży oraz metody znakowania. Zapraszamy!

Wróć do listy

Chcesz skorzystać z naszych usług?

Złóż zapytanie

Zaufali nam

66,765 Klientów
159,220 Zamówień
85 Pracowników
17 Lat na rynku